lördag 26 januari 2013

Bli av med dåligt samvete helt anonymt


Det händer att man stöter på föremål i bostaden som tillhör någon annan. En lånebok från biblioteket, en skiva av en bekant, ett verktyg av en granne. Av olika anledningar har prylen inte återlämnats, utan blivit bortglömd hemma. Visst är det ett problem att inte ha tillgång till sina ägodelar. Kanske är det så att du redan påmint fyra gånger utan resultat...Hur kan man lösa ett problem av denna art?

Kan man återanvända en liknande företeelse som handlade om att skurkar eller oskyldiga erbjöds att återlämna skjutvapen utan att bli straffad...Den senaste vapenamnestin ägde rum år 2007.  Se länk: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10889402.ab
Då tillät polisen att vem som helst kunde lämna in olika slags vapen, även illegala puffror, utan att riskera rättslig påföljd. Det blev succé.

Kanske kan man inrätta en liknande satsning för att möjliggöra att saker och ting hittar tillbaka till dess rättmätiga ägare. Det kan vara så att du själv återfår en grej som du själv glömt att du lånat ut. På så sätt är det ett vinn-vinn, eller finn-finn.

Då skulle man kunna ha ett slags "transferfönster", varför inte en tidsperiod på en månad per år, då det är möjligt att lämna igen saker, anonymt eller inte, till den som har besittningsrätten. Det kunde bidra till att höja moralen och lätta våra samveten.
Frågor på det?

#blogg100 #vapenamnesti #


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar