tisdag 9 april 2013

Tillsammans mot obekväma situationer

De senaste dygnen har varit intensiva. Tillsammans med två vänner deltar jag i en tävling för affärsidéer. Man kan vinna 250 000 kronor. Man kan inte förlora.

Affärsplanen för Gupplevelser har idag mejlats till Venture Cup. Halvt på skoj, halvt på allvar. Att jobba fram en affärsplan har varit en mycket utvecklande resa med flera luftgropar.

Det är troligt att vi inte kammar hem storkovan, men vi ser detta som en viktig erfarenhet. Dels är det en samarbetsövning att processa fram en gemensam idé som vi står bakom och vill utveckla tillsammans. Dels innebär processen att vi tvingats konkretisera och precisera alla delar som ingår i konceptet "konsulttjänster".

Vi har petat bland de olika obligatoriska avsnitten för att dokumentet ska kunna kallas just affärsplan. Det handlar till exempel om vision, riskanalys och budget...och det går liksom inte att kopiera och klistra in material från affärsidéer på nätet, precis. Vi tror på behovet av så kallade Gupplevelser. De flesta av oss behöver ett slags gupp längs vägen för att utvecklas. Med våra tjänster testar du dig och får sedan feedback på det du vill förbättra. Vi frisätter ditt mod och ökar din självkänsla. Du kanske vill öva på anställningsintervjuer, kolla om du är fördomsfri, putsa på ditt civilkurage eller tålamod...Vad sägs om en timme i veckan?

Själva övningarna utförs i riggade miljöer för att öka inflytandet och minska störningar. Konceptet bygger på skådespelare/statister som skapar situationen medans du fokuserar på själva övningen och behöver inte tänka på vad din "ordinarie" omgivning skulle tänkt och sagt om den såg dig hålla på.

Handen på hjärtat. Hur ofta får du chans att tillämpa det du behärskar eller tror dig klara av? Jag tycker det är frustrerande att somligt vi lär oss hinner förtvinas på grund av att vi inte kan testa eller mäta oss, och därför vill vi lansera dessa tjänster. Parallellt söker jag jobb på den ordinarie arbetsmarknaden. Det behövs dubbla verkligheter för att få ett arbete idag. En är att tänka nyföretagande och den andra är att söka vanligt lönearbete. Min förhoppning är att denna strategi ökar mina chanser till en månadslön.

Hmm! Nu känns det trots allt riktigt bra att få avsluta detta projekt. Det återstår att avvakta. Våra insatser kan beskrivas som "guppiga", eftersom vi antagit utmaningen med olika insatser till denna helhet. Vi väntar in juryns respons och ser hur det går i tävlingen innan vi gör några framtidsplaner. Först är det regionfinal 16 maj...

Här nere kan man se och höra vår anti-pitch, det vill säga ett medvetet icke-säljande sätt att beskriva våra tjänster. http://www.youtube.com/watch?v=cH1EJ3S_pEk
Det gick väl så där...kanske skulle vi ha satsat på en amerikansk modell med floskler och högt tempo...men, nej, det blev rätt bra, visst? Sedan denna inspelning har vi knuffat och klargjort upplägget till ett vinnande koncept. Den senaste versionen finns än så länge blott i en dator på Venture Cups regionkontor Nord.

Detta är mitt 77:e inlägg i utmaningen att försöka blogga hundra dagar i sträck. Mer info finns på: http://bisonblog.se/blogg100/

#blogg100 #civilkurage #anställningsintervju #nyttjobb #dubblaverkligheter

2 kommentarer: