måndag 29 april 2013

Arbetslösa går upp på Dramaten

Ja, det här med annorlunda upplevelser tar hela tiden nya språng. Vem kunde tro att något så osexigt som ungdomars arbetslöshet ska nå ut till en sofistikerad teaterpublik? Den 6 maj gestaltas unga arbetslösas situation på självaste Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm. Arbetslösa personer har intervjuats och avidentifieras genom att det istället är en skådespelare som gör rollen på scenen, nationalscenen, med exakt återgivning av det som den arbetslösa personen sagt i intervjun och som används som...förlaga...manus. Den 6/5 går det att gratis se föreställningen på webben via en streamad livesändning! Nyskriven dramatik ska visas på en nationalscen och detta är på sätt och vis nyskrivet, men manus blev till genom att renskriva en intervju av en person mellan jobb...Det verkar vara ett nyskapande grepp att samhällsdebatten når ut bland publiken utan att först bäddats in i dramatiserad form.

Se länk till dagens program om Ludwig Nyberg och fakta om projektet. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3381&grupp=19323
Det är en intressant satsning som görs i radion inom ramen för Tendens. För ett tag sedan handlade det om ungas situation i Europa.

Nybergs videoblogg skapades 2010 och uppmärksammades till och med i debattprogrammet Agenda, där statsminister Fredrik Reinfeldt får kommenterar hans och andra ungas situation. http://www.youtube.com/watch?v=rpMKEDkDoJc

Det är mycket teater just nu. Kommer från min måndagsrepetition av Jonas Gardells Isbjörnarna. Det börjar ta form, det börjar dra ihop sig. 25:e och 26:e maj smäller det.

#blogg100 #evamelander #tendens #enförloradgeneration #rösterfråndennyaarbetslösheten #svpol

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar