fredag 19 april 2013

Jordens undergång var ett iscensatt experiment

Hur långt får man gå för att förändra en annan människa?

Lyssnade till eftermiddagens radiounderhållning Spanarna, där Jessika Gedin spanat olika moderna profeter, som ska hjälpa och guida oss till ett bättre liv nu och inte i livet efter detta.

Ett extremt och ambitiöst exempel är ett socialt experiment, Apocalypse, som ska förvandla en självisk och lat person till att ta ansvar och lära sig medkänsla. Försökspersonen Steven luras att tro att jorden blivit träffad av meteoritregn och närmar sig dess undergång. Stackars Steven, en 21-årig amerikan, utsätts för en massa noggrant planerade och arrangerade situationer av illusionisten Derren Brown, sin familj, vänner och skådespelare, i syfte att alltså få honom att bli en bättre människa. Han tvingas ta ställning och utföra handlingar för att locka fram sin medkänsla, ansvar, trygghet och ledarskap, något han inte behövt visa upp någonting av i sitt verkliga liv hemma hos sina föräldrar.

Gedin refererar i sin radiospaning till dessa två tv-sända avsnitt, Apocalypse, som enligt mig var en farlig lek med en människas psyke, som kunnat sluta hur illa som helst. Lockad av hennes krönika satt jag ikväll och tittade på den påkostade tv-produktionen. Jag tänker att Steven löper risk att få bestående psykiska men till följd av dessa påfrestningar. Jag trodde faktiskt sådana här långtgående experiment var förbjudna att utföra. Tack och lov har filmen en fin avslutning där huvudpersonen och hans familj får komma till tals och reflektera över dessa extrema händelser han fått utstå och berätta hur positivt det påverkat honom, åtminstone 28 dagar efteråt...
Följ upp om 28 veckor och efter 28 månader också...

Jag kan inte låta bli att se vissa paralleller till affärsidén Gupplevelser, som vi tävlar med i Venture Cup just nu. En helt avgörande skillnad är dock att i vårt koncept planerar vi mer jordbundna, obekväma situationer tillsammans med alla inblandade, utan dold agenda. Gemensamma mål för dessa båda olika upplägg är, att förbättra karaktärsdrag eller egenskaper genom träning...

Det hela påminner mycket om filmen Truman show, också en del om My fair lady, musikalen där professorn och doktorn slår vad om det går att lära upp en enkel blomsterflicka att bli en fin fröken. I samtliga tre fall rör det sig om personer i maktposition som bestämmer sig för att ha lite roligt. På någon annans bekostnad.

Spanarna, Jessika Gedins spaningsexempel:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/182412?programid=516
Apocalypse, del 1:http://www.youtube.com/watch?v=L0CSmp5LfxE (47 minuter)
Apocalypse, del 2: http://www.youtube.com/watch?v=camtltmDOiQ (47 minuter)

#blogg100 #derrenbrown #apocalypse #gupplevelser #spanarna #experiment #moral #venturecup #myfairlady

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar