söndag 17 februari 2013

3D-skrivare...sååå 1972!

Såg Tintin i Hajsjön idag. Professor Kalkyl var verkligen före sin tid. Han uppfann några slags tvålkakor, med ingredienser såsom misposium (eller nåt). Det blir en slags deg som kan förvandlas till en kopia av "vad som helst", som professorn uttrycker det och även bevisar. En degklump som läggs intill Dupntarnas hatt blir en likadan hatt. Otroligt;-). Vet inte riktigt vad äkta 3D-skrivare kan eller kommer att kunna klara av, men det måste vara rätt rolig "sanndröm" för familjen Hergé och för Tintin-fans. Nu finns de alltså på riktigt! Själv satt jag med mina barn och tittade på filmen via datorn. http://www.youtube.com/watch?v=I0JEkkV5dY8. Lika fascinerad som de, fast på ett annat sätt. Det blev en märklig upplevelse... Finns det förresten andra uppfinningar där Kalkyl blivit sannspådd?

Läste rolig artikel om att man siktar på att kunna printa ut reservdel till sin bil eller till och med sin mat...:"Vid sidan av vardagliga produkter finns en mängd spektakulära projekt där 3DP används. Enligt sajten 3dp.se har det amerikanska företaget Modern Meadow fått en donation för att utveckla en metod för att printa mat. Målet är att hitta en teknik där man kan generera protein utan att gå omvägen över djuruppfödning, slakt och transporter".
Läs allt i länken: http://www.svd.se/naringsliv/innovation/3d-printer-inte-langre-science-fiction_7657818.svd

Reflektion: tänk om det var möjligt att ta patent på idéer och visioner...Ganska tråkigt om man riskerade bli stämd för att man tänke och uttryckte knasiga uppfinningar eller galna idéer. Någon annan hade tydligen skyddat den juridiskt...skadestånd. Luften och tankarna är inte fria...
#blogg100 #Tintin #3Dskrivare #3D-printer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar