söndag 3 mars 2013

Försökte få Déjà Vu att bli Vu Déjà

Målade pannrummet idag. Både kl. 9-11 och kl. 21-23. Lyssnade på "God morgon världen", båda gångerna. Slumpen bidrog till att programmet sändes båda gångerna. Det kändes som om tiden stått stilla. Mycket märklig situation. Samtidigt var det roligt att repetera innehållet och försöka upptäcka nyanser, information, saker i det perifera.

Helt nyligen kom jag i kontakt med det lurigt snarlika begreppet Vu Déjà och det tilltalar säkert främst kreativa typer att se på vardagliga situationer med nya, fräscha ögon. Men just detta tillfälle , detta målande vid varv nummer två, tillsammans med reprisen av "God morgon världen", blev snarare "God natt, jord". Det kunde nu bli ett övningstillfälle, att försöka se något bekant på nytt sätt, men jag var nog inte riktigt förberedd på utmaningen. Det var en prövning i sig att lyssna på samma program två gånger samma dygn. Vad gäller kludderiet, gick vägg för vägg från klarhet till klarhet. Orange blev vitt. Lustigt nog hade färghandlaren alla väggar målade i orange. Men vårt källarutrymme har haft den kulören sedan förrförra gången det var modernt. Vi har nu valt vitt. Ljust och fräscht är tydligen passé, men jag väljer att se det som att vi ligger i modets yttersta framkant...

Mer om fenomenet Vu Déjà på ett användbart sätt, se nedan. Ett kul exempel är att istället för att utföra arbetet på det sätt som du brukar, i din yrkesroll, hur skulle en annan profession gå till väga för att göra samma jobb?

http://www.fastcompany.com/1772053/vu-d%C3%A9j%C3%A0-tricking-yourself-looking-problems-fresh-perspective
#blogg100 #déjàvu #vudéjà #fastcompany

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar